Adam Verstraete

Post

De Grote Dijk in Diksmuide is een klein straatje vol met grootse authentieke gebouwen. In een van die gebouwen ontmoeten we Adam Verstraete, een man met een passie voor bier én voor de Westhoek.

Adam is afkomstig van Roeselare, maar woont nu in Diksmuide. Hij brouwt al zeventien jaar, maar het is pas sinds drie jaar dat hij met zijn eigen merk “Papegaei” op de markt kwam.

Het brouwverhaal

Waarom ben je eigenlijk met brouwen begonnen? Via vrienden en kennissen die brouwden ben ik erin gerold, het leek me wel een boeiende bezigheid. Door één van die vrienden ben ik dan bij brouwerij DECA, een artisanale brouwerij in Woesten, terechtgekomen. Daar is het voor mij allemaal begonnen.

Had je dan meteen al het idee voor een eigen merk? Neen, ik ben toen eerst begonnen met een systeem van huisbieren. Ik had dus een aantal bieren die ik brouwde en verdeelde naar verschillende cafés met verschillende etiketten. Maar ik heb altijd wel een nieuw merk op de markt willen brengen.

Hoe verliep dat proces? In het begin is het vooral proberen, want ik heb het brouwen al doende geleerd. Ik ben in dat opzicht een autodidact en kon de hulp die ik in Woesten bij Brouwerij DECA kreeg dus goed gebruiken.

Toen je bier uiteindelijk klaar was, koos je voor de naam Papegaei. Waarom eigenlijk? Toen ik aan mijn bier bezig was, kochten we ook dit huis langs de Grote Dijk. Na verloop van tijd zagen we dan ook prenten en schilderijen hangen van de oude gevel met daarop ‘Café De Papegaei’. Het is leuk om die historie te hebben, maar uiteindelijk is het niet het belangrijkste. De smaak, de geur en hoe het eruitziet primeren nog altijd.

Welk soort bier is Papegaei? Het is een ambachtelijk gebrouwen blond bier van 8 procent. Het is ongefilterd, wat het toch authentiek maakt. Ik werk met verse hoppebellen en dat zorgt voor één van zijn voornaamste kenmerken, want daardoor verlies je niets van het aroma van de hop.

En hoe loopt de verkoop? Ik brouw nu al drie jaar en Papegaei wordt ondertussen in 150 cafés geschonken, zowel in West-Vlaanderen als in Brussel. Dat is niet zo heel veel, maar het brouwen is ook niet mijn enige bezigheid. Ik hou me ook vaak bezig met decoratie- en renovatiewerk. De laatste maanden hebben we een café omgevormd tot restaurant, waardoor het bier brouwen even een bijzaak werd.

De Liefde voor de streek

Je groeide op in Roeselare. Waarom die verhuis naar de Westhoek? In Roeselare heb ik mijn vrouw Chantal leren kennen. Zij had daar een kunstcafé, maar ze woonde in Diksmuide, dus volgde ik de liefde naar hier. Ondertussen ben zodanig verknocht aan de Westhoek dat de streek een deel van mezelf is geworden.

Wat vind je zo speciaal aan deze streek? Schoonheid heb je hier in overvloed. De natuur, het landschap en de gebouwen zijn ongelofelijk mooi. Gewoon met de motor een tour doen, dat is een ongelofelijke verademing hier in de Westhoek. Maar wanneer ik het over de Westhoek heb, dan heb ik het ook over de mentaliteit die hier leeft.

Vind je Roeselare geen mooie stad? Ik ken veel grote en middelgrote steden die veel mooier zijn. Soms ga ik met grote tegenzin terug naar Roeselare. Wanneer ik thuiskom heb ik gegarandeerd hoofdpijn van al die borden en lichtreclames. Gelukkig ben ik in de Westhoek terechtgekomen. Hier worden veel meer zaken, zoals de Komgronden van Lampernisse, beschermd. Er is nog veel open ruimte in de Westhoek, al worden hier en daar ook nieuwe verkavelingen gebouwd. Hopelijk blijft dat beperkt en blijft die openheid in het oog gehouden, want dat is een troef die mee de uitstraling van de streekproducten bepaald.

Je had het over de mentaliteit, is die hier dan anders dan in Roeselare? Ja toch wel. Ik herinner mij bijvoorbeeld dat er in Roeselare veel blabla was, mensen ‘zouden’ er altijd iets gaan doen. Terwijl als je hier zegt dat je iets gaat doen, mensen ook meteen verwachten dat je het doet. Er is veel meer respons. Je moet niet zeggen, maar je moet het gewoon doen.

Geen woorden, maar daden dus. Wanneer komt de bruine versie van Papegaei op de markt? Goh, dat is iets dat zeer traag evolueert, en dat mag ook. Ik heb liever dat het product goed is dan dat ik ineens vier of vijf minder kwalitatieve bieren op de markt breng. Bovendien is het ook een investering om een product op de markt te brengen. Ik wil gewoon een aangename brouwmanier vinden waarvan ik kan leven. Papegaei moet eerst en vooral een aangenaam bier zijn dat verkoopt.

Deze post delen