Nieuws bij RESOC Westhoek

Starters_on_tour.png

Op 26 oktober organiseerde Actie voor Starters de tweede editie van Starters on Tour. Ze trokken er op uit met een 20-tal startende ondernemers en bezochten drie boeiende bedrijven in de Westhoek. Tijdens Starters on Tour werden de ondernemers geïnspireerd door unieke ondernemersverhalen en een blik achter de schermen.

Bart Mostaert van L’Héritage in Reninge gaf de aftrap. Het familiebedrijf l’Héritage produceert al meer dan twintig jaar artisanaal roomijs en baadt sinds kort ook een B&B en tearoom uit. Bart Mostaert stapte enkele jaren geleden mee in de zaak en zit duidelijk niet stil. Naast de workshops en de winkel met streekproducten, opent Bart in november een gloednieuwe winkel in Poperinge, waar hij de klanten een totale beleving zal aanbieden. Met een proevertje van het vers gedraaide artisanale roomijs wakkerde Bart alvast onze interesse aan.

Daarna hield men ook halt bij Syx Automations Group in Ieper. Syx Automations Group is al meer dan dertig jaar totaal automatiseerder in de brede recreatiesector en met Syx Graphics verbreden ze hun markt en bieden ze ook de productie van plastic kaarten aan. Dirk Syx, zaakvoerder van Syx Automations, en zoon Niels, hoofd van dochterbedrijf Syx Graphics, leidden ons rond in hun bedrijf en hadden een verrassend rollenspel voorbereid doorspekt met tips voor de startende ondernemer. We willen jullie enkele tips niet onthouden:

“Omarm de technologie van morgen.”
“Durf risico’s nemen, maar doe ze berekend.”
“Sta niet stil bij het succes van vandaag, maar kijk naar de toekomst.”
“Je wordt niet alleen rijk, deel daarom met de mensen die helpen bij je succes.”
“Begin niet zonder visie, missie en strategie.”

Eindigden deed men bij Extremis in Poperinge, een grote naam in de internationale designwereld. Dirk Wynants, CEO van Extremis, koos bijna dertig jaar geleden voor de blue ocean strategy en creëerde een nieuwe markt van outdoor design meubelen. Extremis hecht veel belang aan functioneel design en brengt pas een product op de markt als het honderd procent overtuigd is van de meerwaarde van het product en esthetiek en functionaliteit in evenwicht zijn. Bovendien slaagt Extremis erin om met weinig verschillende materialen (focus op hout en metaal), veel verschillende oplossingen aan te bieden. Dirk Wynants raadde de creatieve starters aan om zich met de juiste personen te omringen. Ten slotte konden we tijdens de walking dinner genieten van hun eigen bier, Tremist Saison.

De gids Eric Kenis, oprichter van het BRYO-traject bij VOKA, zorgde voor wat animo op de bus, inspireerde onze starters en liet hen kritisch nadenken over hun bedrijf. Op het einde van de dag kreeg iedereen zijn boekenreeks ‘Hoek af’ mee naar huis met de boeiende getuigenissen van de knapste startups uit ons land.

Benieuwd welke regio men volgende keer zal doorkruisen? Hou dan zeker en vast de website van Actie voor Starters in de gaten!

Agreon_1_december.jpg

Op vrijdagnamiddag 1 december gaat in Avowest Poperinge voor de vijfde keer het AgroCleantech event door. Dit wordt georganiseerd door Agreon, de cluster van en voor kmo's die cleane technologie ontwikkelen voor de land- en tuinbouw. We geven er een 9-tal kmo's de kans om hun meest recente innovatie toe te lichten aan de hand van een presentatie of demo van hun nieuwe techniek, installatie of machine.

Innovaties die aan bod komen zijn:

  • rantsoenberekeningsprogramma voor de melkveehouderij
  • landbouwtoepassingen van Internet of Things
  • hoe varkens kweken op een economisch gezonde manier
  • automatisatie van insectenkweek 
  • biogasinstallaties en pocketvergisters voor runder- en varkensmest
  • ammoniakemissie reductie bij vleesvarkens
  • automatische koolplantmachine
  • sensortechnologie bij spuittoestellen
  • warmtekrachtkoppelingen en hernieuwbare energie

Ook een landbouwer en onderzoeksinstelling krijgen het woord. Zo geeft Johan Debruyne toelichting over zijn kleine windturbine die hij nu één jaar in gebruik heeft op zijn veeteeltbedrijf. Afsluiten doen we met een hapje en een drankje tijdens rondetafelgesprekken met de aanwezige kmo's waar vraagstelling mogelijk is.

Programma

13u20: verwelkoming met koffie en gebak

13u45: toelichting innovaties door kmo's aan de hand van presentaties in de plenaire zaal

15u15: geleide rondgang met toelichting van de tentoongestelde innovaties

16u45: rondetafelgesprekken met vraagstelling bij hapje en drankje

17u30: einde


Praktische Info

Datum: vrijdag 1 december 2017, om 13u20

Locatie: Avowest, Schipvaartweg 10, 8970 Poperinge

Inschrijven: Gratis deelname, vooraf inschrijven is verplicht.

Dit kan tot en met 29 november 2017 via www.inagro.be/inschrijven 

Voor meer informatie over het bezoek kan je terecht bij Stefaan Serlet: 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

T 051 27 32 24

M/V met talent gezocht!

collega.png

Vacatures RESOC WH Boven

RESOC Westhoek is het advies- en overlegorgaan waarbinnen streekpolitici, sociale partners en stakeholders de krijtlijnen uitzetten voor de
sociaaleconomische toekomst van de regio. Wij werken aan een vernieuwend streekbeleid met klemtoon op projecten en acties in de 
domeinen regiomarketing, economie, tewerkstelling, onderwijs, mobiliteit en ruimtelijke planning. Met de steun van provincie West-Vlaanderen 
en de Vlaamse overheid wenst RESOC Westhoek het team te versterken met drie medewerkers (m/v):

- 1 stafmedewerker
- 1 administratieve medewerker
- 1 projectontwikkelaar (tijdelijke opdracht) 

vacatures RESOC WH Onder

© Resoc Westhoek | Cooked & Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD